***

Срещнах я за интервю, за EVA. Знаех, че е внучка на Шмиргела, който е правил криптата на „Александър Невски“, че работи и с деца, и с възрастни хора, че е организирала арттерапии на деца, изоставени в домове, на деца аутисти, на незрящи. Разказа ми за пясъчната терапия – юнгиански метод. Написах това, за което чух. Опитах го, разбира се, за да мога да го опиша по-добре. Но не ми се случи в самото начало. Оживя след време. В арт-пространството на Юлето видях как можеш да извикаш проблемите си. Да ги материализираш в глина, да ги нарисуваш, да ги превърнеш в цветя от плат, да ги подредиш с малки куклички в сандъче. И да влезеш в собствената си глава, в собствената си душа, в сърцето си. Честно казано, тези срещи не са леки. Там понякога се плаче, други пък танцуват. Наяве излизат миналото, сегашното и се свързваш с бъдещето. Чудо е!

Лилия Илиева

***

Юлия Банкова е сред най-разкошните хора, които познавам! Julia Bankova <3
Каквото и да ви разкажа за нея, ще е крайно малко, недостатъчно и непълно.
Тя ме подкрепи да направя изложба, за да събера пари за една от терапиите на дъщеря ни преди 8 години, и залепи първите точки до паната (маркиращи ги, че са продадени), а до края на седмицата до всяко от тях имаше по една точка. Разкош за майчиното ми сърце!
Предложи ми да водя ателиета по приложни занимания, когато такива в София се брояха на половината пръсти на едната ми ръка. И ми показа колко струва трудът ми. Безценно!
Инициира и подкрепи няколко изложби на родители със специални деца. Включи ме, като ко-водещ в групата за работа със специални мъници. Каза ми, че мога да ходя на всички занимания, организирани в “Шмиргела”, безплатно. И всеки месец екипът на Център Ателие “Николай Шмиргела” Арт терапевтично пространство се събираше на среща, за да обсъждаме занимания и планираме дейности.
– Ти трябва да плащаш на Юлия, а не тя на теб – чувах почти всяка седмица от моя мъж, когато се прибирах, сияеща от вечерните ателиета, които водех.
– Да, знам, знам – отговарях аз, с благодарно сърце.
Истината е, че всичко, което раздавам в Работилничката като знания, умения, отношение, създаване на общност съм го видяла и лично преживяла от Юлия Банкова.
И знам колко е ценно, като усещане, като топлина, като подкрепа!
Тази книга е просто поредната бримчица от подадената ръка на една изключителна жена!
И вярата й в мен <3

През монитор и телефон страниците на книгата изглеждат така. На хартия, вярвам че, ще е много топла и вдъхновяваща. Скоро!